Europees exportsucces

In Turkije krijgt CO₂ een prijs. Volgend jaar gaat het land van start met een emissiehandelssysteem naar Europees voorbeeld. Dat maakte de minister van energie vorige week bekend.

Kan ons dat wat schelen? Jazeker, want het laat zien hoe het klimaatbeleid van de EU wereldwijd school maakt. Wij hebben sinds 2005 zo’n handelssysteem voor CO₂ -rechten (EU ETS). Na een aarzelend begin is dat goed gaan lopen. Vervuilende bedrijven betalen meer dan €80 per ton CO₂ , waardoor groene alternatieven rendabel zijn geworden.

Om de concurrentiepositie van Europese bedrijven te beschermen wordt vanaf 2026 op staal, aluminium, kunstmest, cement en elektriciteit uit landen zonder CO₂ -beprijzing, een corrigerend importtarief opgelegd. Dit ‘Carbon Border Adjustment Mechanism’ jaagt concurrenten op de kast, maar stimuleert ze vooral om zelf ook te beprijzen.

Naast Turkije maken landen als India, Japan, Maleisië, Vietnam, Nigeria en Pakistan plannen voor een eigen handelssysteem. Indonesië, Mexico en Kazachstan zijn dit jaar al gestart. China deed dat in 2021. Het EU ETS zou wel eens Europa’s grootste exportsucces kunnen worden.

FD