Een oud instrument

Wie speculeert tegen de euro gaat over de knie bij Lagarde. De eurocrisis heeft ons geleerd dat een gok op snel stijgende rente in Italië, of op wanbetaling nooit mag lonen. Daarom kondigde de ECB woensdag een ‘nieuw instrument’ aan om speculatieve aanvallen af te slaan. Hoe het er precies uit gaat zien wordt later bepaald.

Maar waarom een nieuw instrument, als het oude instrument ongebruikt op de plank ligt? Na Draghi’s ‘Whatever it takes’, in 2012, tuigde de ECB het Outright Monetary Transactions-programma (OMT) op. Probleemlanden konden voortaan rekenen op interventies van de ECB, mits ze harde afspraken maakten met de Europese Commissie om hun begroting op orde te brengen. Hulp onder voorwaarden, zodat de ECB niet als begrotingspolitie hoefde op te treden.

OMT was zo succesvol dat de aankondiging genoeg was om rust op de markten te brengen. Het werd daarom niet ingezet. Tot opluchting van landen als Italië, want die vonden het idee van strenge voorwaarden niet leuk. Daarom hopen zij nu op een ‘nieuw instrument’ zonder voorwaarden. De ECB zou ze moeten teleurstellen.

FD