Echt sparen

De rente stijgt, maar die op uw spaarrekening gaat nauwelijks mee omhoog. Veel kwaaier kun je de Nederlander niet krijgen. Het is een kartel. Onze bankiers zijn zakkenvullers.

Dat zul je mij niet horen ontkennen. Maar er is ook iets anders aan de hand: we zijn vergeten wat sparen is. In de ouderwetse spaarpot zat een gleuf waar je geld makkelijk in gleed. Dat geld er weer uithalen was expres moeilijk gemaakt. Je moest klungelen met een mes, schroeven losdraaien of soms zelfs de spaarpot slopen om bij je geld te komen.

En nu? Sparen gaat met een swipe in de bankapp. En ontsparen gaat net zo makkelijk. Binnen een paar seconde verander je spaargeld moeiteloos in betaalgeld. Een grote impulsaankoop is met dit ‘spaargeld’ zo gedaan. Die spaarrekening op onze app is eigenlijk gewoon een betaalrekening. Waarom verwachten we dan wel hoge spaarrente van de bank?

Wat te doen? Ga weer echt sparen. Zet je geld een of meerdere jaren vast tegen een hogere rente. Een depositospaarrekening is zo geopend. Bij je eigen bank, of nog beter: bij een (Europese) concurrent die meer betaalt. Pakken we dat kartel ook meteen aan.

FD