Duurzaam Nederland

Nederland verslaat Malta en Luxemburg met een ruime marge. In die twee landen komt niet meer dan 3,8% van de energieconsumptie uit hernieuwbare bronnen. Nederland doet het met 4,5% onvergelijkbaar veel beter. Wij zijn met de energietransitie, de overgang van fossiele naar duurzame energie, veel verder op weg dan Malta en Luxemburg, zo bleek deze week uit nieuwe cijfers van Eurostat. Een hoeraatje voor Nederland!

Natuurlijk, als je goed zoekt zijn enkele Europese landen te vinden die het nog net iets beter doen dan Nederland. Zoals België, waar het percentage hernieuwbare energie 7,9% bedraagt, of Duitsland dat 12,4% scoort. In Finland komt 36,8% van de verbruikte energie uit duurzame bron, in Letland 37,4% en in Zweden 52,1%. Maar dat zijn uitzonderingen. Het gemiddelde in de Europese Unie ligt een stuk lager: op 15%. Daar komt de Nederlandse 4,5% toch heel dicht bij in de buurt; het ligt maar iets meer dan een factor drie lager.

Schermafbeelding 2015-03-19 om 09.19.12

Bij de Grieken, Spanjaarden en Italianen schijnt de zon altijd, dus logisch dat men daar op of net boven het Europese gemiddelde van 15% zit. Goed beschouwd zou dat eigenlijk meer moeten zijn. In Oostenrijk stromen de rivieren gratis van de berg af, dus dat land kan nauwelijks trots zijn op dat 32,6% van de energie hernieuwbaar is. En in Denemarken waait het bijna altijd, waardoor men daar met een paar extra windmolens al op 27,2% duurzame energie zit.

Nee, dan Nederland. Hier moeten wij echt hard werken om aan de fraaie 4,5% te komen. Alleen al het op peil houden van dat percentage is een bijna bovenmenselijke prestatie. Volgens Eurostat nam het aandeel duurzame energie tussen 2012 en 2013 (het meest recente jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn), geen promille toe. Maar het daalde dus ook niet! Daar mag de Nederlandse energiesector best eens een schouderklopje voor krijgen. Men bouwde enthousiast aan nieuwe kolencentrales, maar wist tegelijkertijd toch maar mooi het percentage duurzaam constant te houden. Chapeau!

Ons land heeft het afgelopen decennium een ware energietransitie doorgemaakt. In 2004 haalden we slechts 1,9% uit hernieuwbare bronnen. Dankzij doortastend, consistent en moedig kabinetsbeleid, was dat in 2010 al op grandioze wijze gestegen naar 3,7%. De laatste twee jaar schoten we razendsnel door naar de eerdergenoemde 4,5%. Extrapoleren we deze trend, dan zal over tien jaar ruim 7% van ons energieverbruik duurzaam zijn. En in 2075, over een luttele zestig jaar, knallen we al door de 20%.

Denk je eens in: van elke tien lampen in onze huiskamer, branden er over zestig jaar maar liefst twee op hernieuwbare energie. Het is een ware energierevolutie waar onze kleinkinderen ons zeer dankbaar voor zullen zijn. Kom daar maar eens om, bij Malta en Luxemburg!

 

(Verscheen eerder hier)