Duits medicijn

Duitsland is in paniek. De industriële productie krimpt, grote klant China kwakkelt en de economie zal dit jaar waarschijnlijk met een half procent krimpen. Van alle EU-landen doet alleen piepklein Estland het nog slechter. Het cliché ‘de zieke man van Europa’, klinkt alweer.

Wat te doen? Wie wel eens in Duitsland komt weet het wel. Ga eindelijk eens investeren in infrastructuur. Ga serieus digitaliseren en zorg voor snel internet overal. We zitten immers alweer even in de 21ste eeuw. En natuurlijk: moderniseer industrie en het bedrijfsleven, zodat de afhankelijkheid van fossiele energie en de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor snel afneemt.

En laat vooral de groene Mittelstand opbloeien. Want, zoals hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg Bank onlangs schreef, juist vanuit de energietransitie kunnen de nieuwe Duitse wereldmarktleiders ontstaan.

Maar de Duitse politiek kiest liever voor noodmaatregelen. De oude industrie krijgt €17 miljard korting op de energierekening, in de hoop te redden wat er te redden valt. Fossiele subsidies als medicijn voor een zieke economie. Dan ben je echt in paniek.

FD