De wierookbrandende jeugd van China

Hoe het echt gaat met de Chinese economie is vanuit het buitenland moeilijk vast te stellen. Maar dat dit jaar meer jonge Chinezen naar de tempels trekken om te bidden voor een baan, opslag of een winnend lot, geeft te denken.

‘De wierookbrandende jeugd’, luidt de nieuwe naam voor deze pessimistische jongeren. De opleving na de lockdowns stelt teleur en de jeugdwerkloosheid blijft hardnekkig hoog. Dan maar naar de Lama Tempel in Peking om wat geurstokjes te verbranden, in de hoop op financiële mazzel. Het bezoekersaantal vervijfvoudigde dit jaar, rapporteerde de China-correspondent van CNN.

Na het zerocovidbeleid zou China de wereldeconomie weer gaan trekken, maar daar komt weinig van terecht. Zowel de export als de import daalde in mei, winkelverkopenwaren teleurstellend en de industrie is pessimistisch. De vastgoedcrisis woekert voort en sommige analisten vrezen zelfs al voor een Japans deflatiescenario. Roerganger Xi is vooral druk met het temmen van succesvolle ondernemers, terwijl de economische relaties met het Westen verslechteren. Daar gaan wij hier ook last van krijgen. Steek maar vast wat wierook aan.

FD