De theatertombola (en andere maffe plannetjes)


De crisis is een kans! Ondernemers moeten omdenken. Allemaal outside-the-box creatief aan de slag met serendipiteit! Daar zijn boeken over volgeschreven, die ik gelukkig niet gelezen heb, want ik geloof er niet zo in. Een crisis is vooral een crisis, die kansen ontneemt en ondernemers neerslachtig maakt.

Maar soms heb ik ze toch ook opeens: maffe coronaplannen die waarschijnlijk ook in crisistijd nergens op slaan. Voor de zekerheid schrijf ik ze toch maar op, want misschien kunt u er iets mee.

Eerste maffe idee: de theatertombola. Er mogen maar dertig mensen in de zaal, dus theaters hebben hun deuren gesloten. Dat is logisch, want met de opbrengst van dertig kaartjes kun je net de toneelknecht betalen.

Logisch, maar ook zonde. Acteurs zitten thuis, zalen blijven ongebruikt en theaterliefhebbers vervelen zich dood. Zou die laatste groep misschien een gokje willen wagen? We verkopen ze geen kaartjes, maar een lot waarmee ze een van de dertig stoelen kunnen winnen. De prijs van zo’n lot: De normale ticketprijs. Het aantal loten: gelijk aan het normale aantal stoelen. De omzet is dan zo groot als bij een uitverkochte zaal, iedereen kan netjes worden betaald.

Maar waarom zou iemand de volle prijs betalen voor slechts een kans op een stoel? Bijvoorbeeld omdat er nu veel minder aanbod is, dus de prijs veel hoger kan zijn. Schaarste maakt waardevol. Bovendien zullen mensen deelname aan de tombola als een goede daad zien; een kans om in deze moeilijke tijd sympathie voor de kunsten te tonen.

‘Een maf plan? Zeker. Maar lang niet zo maf als wat ik voor de voetbalstadions bedacht’

Een maf plan? Zeker. Maar lang niet zo maf als wat ik voor de voetbalstadions bedacht. Laat alle seizoenkaarthouders van profclubs een pakketje moderne technologie huren. Een zendertje met een cameraatje en een speaker, verpakt in een handig doosje dat aan de stoel in het stadion wordt gehangen. Thuis ziet de supporter dan de wedstrijd, vanaf z’n eigen, vertrouwde stoeltje. Schreeuw aanmoedigingen door de gekoppelde telefoon, en je bent te horen in het hele stadion! Tegen meerprijs krijg je er een robotarmpje met een vlaggetje in de clubkleuren bij.

En de toprestaurants dan, wat moeten die tijdens de lockdown? Eten thuisbezorgen, natuurlijk, maar dan graag met wat meer aankleding nu. Want eten smaakt pas goed als je de ervaring kunt delen. Bezorg daarom dezelfde luxe maaltijd bij vrienden of familieleden op verschillende adressen. Identiek tafelkleed erbij, hetzelfde servies en een paar goedkope mobieltjes op een statief, bij elke stoel één. Voeg wat slimme software toe, en we kunnen weer gezellig samen uit eten. Vooral rond kerst wordt dit een regelrechte hit!

(FD)