De Grote Heropening

Alles wordt anders, want China gaat weer groeien. Het zero-covidbeleid is afgezworen, de grenzen gaan open, iedereen kan weer naar het werk en naar de winkel, dus de economie zal floreren. De ‘Great Reopening’ van China is de belangrijkste economische gebeurtenis van het jaar, schreef The Economist in de editie van 7 januari.

Vooruitlopend op de Chinese bonanza is de koperprijs omhooggeschoten. Oliehandelaren verheugen zich al op prijzen van ruim boven de $100 per vat. Het grondstoffenfeest gaat weer beginnen!

Of zijn de berichten over de wederopstanding van China voorbarig? Het land zit middenin een van de heftigste coviduitbraken ooit. Ervaringen uit 2020 leren dat virusangst een grotere rem op de economie kan zijn dan lockdowns. De enorme vastgoedcrisis is ook nog lang niet bezworen en huisverkopen blijven dalen. Tegelijk willen veel buitenlandse bedrijven productieketens robuuster maken en minder afhankelijk worden van Chinese producenten. En dan is er natuurlijk nog de snel escalerende handelsoorlog met de VS. Dat China zomaar terugkeert naar het groeipad van voor corona, lijkt me onwaarschijnlijk.

FD