CO₂-heffing een hoax?

Mathias Cormann is tegen de koolstof-grensbelasting. Zo’n importheffing op CO₂-intensieve producten uit landen met ondermaats klimaatbeleid, kan alleen als allerlaatste redmiddel. Dat stelde hij afgelopen woensdag in een nauwelijks verholen aanval op de Europese Commissie die juist haast wil maken met zo’n ‘carbon border adjustment mechanism’, zodat men de emissies van de industrie steviger kan beprijzen, zonder te veel weglekeffecten.

Cormann is de oud-minister van financiën van Australië. In die rol schafte hij in 2014 het pas gestarte systeem van CO₂-beprijzing voor de Australische industrie af. Eerder noemde hij zo’n CO₂-prijs ‘a very expensive hoax’, die alleen maar productie zou verjagen naar landen zonder heffing. Het was een ‘baanvernietigende belasting’.

Kan het schelen dat een Australische politicus er zo over denkt? Jazeker, want sinds vorige maand is Cormann secretaris-generaal van de Oeso, de club van geïndustrialiseerde landen. Precies het gremium waar over dit soort grensoverschrijdende milieubelastingen wordt gesproken. Binnen een maand is de nieuwe baas zijn geloofwaardigheid al kwijt.

FD