Bubbels van Poetin

Zijn bewonderaars zullen er wel weer een staaltje geniale geopolitiek in zien, maar Vladimir Poetin bevestigde deze week vooral dat hij een nihilistische pestkop is die zijn vriendjes graag helpt.

Op Franse champagne uit de Champagne-regio moet voortaan staan dat het ‘bubbeltjeswijn’ is, of in elk geval het Russische equivalent. Russische bubbels mogen wel volstaan met de aanduiding ‘Champagne’, of ‘Shampanskoye’. Veel daarvan wordt gemaakt op de door Poetin geannexeerde Krim, en door de vrienden van de president.

De maatregel zou bedoeld zijn om de binnenlandse productie van mousserende wijnen te stimuleren, maar is natuurlijk vooral een manier om de Fransen op hun ziel te trappen. En wie weet eisen de Fransen dan tegenmaatregelen, waar andere EU-landen dan geen zin in hebben, zodat er ruzie komt in het Europese kamp. Da’s lachen, denkt Poetin.

Laten we dan maar net zo kinderachtig terugslaan. Russische kaviaar moet in de EU voortaan ‘Viseieren in hun eigen slijm’, heten. En Russische wodka: ‘Gedestilleerde aardappelvergisting’. En Poetin zelf noemen we niet meer President, maar ‘Opperpestkop’.

FD