Briesje of storm?

In maart 2020 dacht ik: de huizenprijzen gaan dalen. Corona had Nederland bereikt, de angst was groot en er kwam vast flinke werkloosheid aan. Geen goed moment om een huis te kopen.

Ik was niet de enige. Ook bankeconomen vreesden een slechte huizenmarkt. Het CPB verwachtte dat de prijzen eerst nog zouden doorstijgen, maar dat in 2021 de daling zou inzetten. Mocht er een tweede coronagolf komen, dan zou het nog sneller omlaag gaan, schreef het Planbureau in maart 2020.

We kregen een tweede golf. En ook een derde. Maar de huizenprijzen bleven stijgen. De lockdowns maakte het eigen huis een geliefd object, door de NOW-regeling hield bijna iedereen z’n baan, de lage rente deed de rest. De optimisten hadden weer eens gelijk gehad.

In maart 2022 waren er daarom weinig pessimisten te vinden op de huizenmarkt, ondanks oorlog en inflatie. Maar juist dan blijken prijzen toch te kunnen dalen. Het ging met 2,1% omlaag in het eerste kwartaal. De NVM noemt het een fris ‘briesje’. Maar nu de koopkracht daalt en de rente stijgt, zou het wel eens het begin van een storm kunnen zijn. Of zit ik er weer faliekant naast?

FD