Botte bijl

Wie meer werkt zou meer moeten verdienen. Maar door ons belasting- en toeslagenstelsel komt daar vaak weinig van terecht. De arbeidskorting, de huursubsidie en de zorgtoeslag dalen als het jaarinkomen stijgt. Anders gezegd: parttime werken wordt flink gesubsidieerd. Logisch gevolg: veel Nederlanders werken maar een paar dagen per week. Soms is economisch gedrag zeer voorspelbaar.

De oplossing is een totaal herontwerp van het belastingsysteem en dat zal dan minder nivellerend zijn. De coalitie durfde dat niet aan, ook al hadden zowel D66 als de ChristenUnie een uitgewerkt plan klaarliggen. We blijven dus nog lang doorrommelen met een stelsel vol parttimeprikkels.

Dan maar met de botte bijl, moet minister Van Gennip gedacht hebben, en ze kondigde onderzoek aan naar een ‘voltijdsbonus’ in zorg en onderwijs. Wie meer dan 28 uur gaat werken krijgt extra belastingkorting. Er kwam meteen veel praktische en principiële kritiek op de maatregel. Dat mag, maar bedenk wel: zolang we niet bereid zijn het toeslagencircus te ontmantelen, zullen we het van dit soort weinig subtiele oplossingen moeten hebben.

FD