Beton tegen slappe knieën

We storten de gasputten vol met beton. De kranen zijn al dicht in Groningen, maar met zo’n prop erin wordt het vrijwel onmogelijk om ze ooit nog te heropenen. Zo voorkomt het huidige kabinet dat een toekomstig kabinet slappe knieën krijgt – tijdens de volgende energiecrisis, als de aardbevingen zijn vergeten – en de gaskraan weer opendraait.

Politieke besluiten in beton gieten om toekomstige verleidingen te weerstaan, dat zouden we vaker moeten doen. Een Groeifonds met betonprop is minder makkelijk leeg te roven. Spuit beton over de pensioenhervorming, zodat als de rente even stijgt en korten niet meer nodig lijkt, er toch geen weg terug is. Zet mestbeleid vast in beton zodat politici met trekkerangst het niet meer kunnen terugdraaien. Defensieuitgaven in vredestijd, natuurbescherming, pijnlijke klimaatmaatregelen, Europese samenwerking, allemaal kunnen ze wel een stevige laag beton gebruiken.

Natuurlijk, politici die stevig in hun schoenen staan zijn mans genoeg om noodzakelijk beleid vol te houden, ook als het even niet populair is. Al die anderen zijn gebaat bij een flinke prop van gewapend, drukvast beton.

FD