Amorele NOW?

Stel: je bent ondernemer en je hebt in 2020 NOW ontvangen, omdat tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar de omzet even hard terugviel. Maar in de zomer liepen de zaken alweer heel aardig en je sluit het jaar af met een mooie winst. Ook 2021 loopt op rolletjes.

Terugkijkend had je de NOW niet nodig om te overleven, maar dat wist je begin 2020 natuurlijk nog niet. Wat moet je doen met het ontvangen NOW-geld? Houden, of teruggeven aan de Staat? Je hebt formeel recht op het geld, maar het voelt toch alsof je iets amoreels doet.

Ik ken ondernemers die oprecht worstelen met deze vraag en er wakker van liggen. Maar volgens mij is het antwoord heel simpel: de NOW was bedoeld om ontslagen te voorkomen. Ondernemers vroegen ondanks omzetdaling geen ontslag om bedrijfseconomische redenen aan, en in ruil daarvoor betaalde de overheid een deel van de loonsom. Dat was in het algemeen belang, want zo werd massawerkloosheid voorkomen. NOW was dus geen aalmoes of laatste reddingsboei, het was een simpele deal: geen ontslagen, dan NOW.

Terugbetalen mag natuurlijk, maar het geld houden is moreel zeer goed te verdedigen.

FD