Zijn economen te pessimistisch?

Getallen kunnen gruwelijk zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde deze week cijfers over het aantal nieuwe AOW-uitkeringen. In Noord-Brabant en Limburg was er sprake van een forse daling: in april 2020 waren er in deze provincies maar liefst 1.400 minder mensen met een AOW-uitkering dan een maand eerder. Normaal gesproken zou dat aantal met pakweg 1.400 zijn gestegen.

Zelfs voor mensen die nog steeds in de ‘het-is-maar-een-griepje’-groef zitten moeten dit gruwelijke cijfers zijn. En al die mensen die blaten dat het prima is dat het ‘oude hout’ uit de boom valt, of dat onze ouderen ‘geen recessie waard zijn’, kunnen zich na het zien van de CBS-cijfers de ogen uit de kop schamen. De corona-uitbraak is uitzonderlijk, gruwelijk en helemaal nergens goed voor.

Maar er is ook goed nieuws. Althans: goed in relatieve zin. Want in mei is het aantal AOW-uitkeringen in Zuid-Nederland weer flink gestegen. Er kwamen in die maand 940 Brabantse en Limburgse AOW-ers bij. De AOW-grafiek laat dus een duidelijke V-vorm zien: een steile daling in april en een bijna even steile stijging in mei. Voor Oost- en West-Nederland is er ook zo’n V zichtbaar, al is die een stuk minder diep. Alleen in de noordelijke provincies blijft de lijn vrijwel vlak.

Zo’n V-vorm is precies waar economen aan het begin van de corona-uitbraak op hoopten. Niet voor de instroom in de AOW, maar voor de economie als geheel. Een diepe recessie in het voorjaar, door de lockdown, en dan snel herstel in de zomer. De economie is dit keer niet kapot, dus zodra het virusgevaar minder is zitten we in mum van tijd weer op het oude productieniveau.

‘Als tegenwicht mijn voorspelling: de recessie wordt uitzonderlijk diep, maar ook uitzonderlijk kort’

Inmiddels hebben de meeste economen de hoop op zo’n V-vormig herstel wel opgegeven. Zowel het IMF als de Europese Commissie denken dat we zelfs eind volgend jaar nog lang niet terug zijn op het niveau van voor de uitbraak. Het Centraal Planbureau heeft haar V-scenario de afgelopen weken stilletjes ten grave gedragen. En de economen van de Nederlandsche Bank hadden het deze week over een ‘langzaam herstel’ waarbij onze economie pas in 2023 weer boven Jan is. Als alles meezit.

Je zou er somber van worden. Daarom als tegenwicht hier mijn voorspelling: de recessie wordt uitzonderlijk diep, maar ook uitzonderlijk kort. We krijgen toch een V-vormig herstel en voor het eind van dit jaar zien we de productie weer flink stijgen en de werkloosheid weer dalen.

Nee, ik weet dat natuurlijk niet zeker. Maar ik denk dat de economische modellen in deze situatie de veerkracht van ondernemers en consumenten miskennen en de impact van de noodhulp van de overheid onderschatten. V-vormig herstel, ik geef je nog niet op.

(FD)