Werkloosheid daalt juist snel en vroeg

Een opvallende stelling vanochtend op de voorpagina van het Financieele Dagblad:

“De daling van de werkloosheid blijft achter bij de economische groei, zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeidsmarkteconomie aan de Universiteit Utrecht. ‘De economie groeit nu al een flink aantal kwartalen achter elkaar, maar het heeft heel lang geduurd voor het percentage werklozen onder de 5% kwam.”

Volgens mij is dit niet correct. De werkloosheid daalt in Nederland juist opvallend snel en vroeg. Na eerdere recessies duurde het langer voordat de daling inzette en ging die daling  langzamer, bij hogere economische groei.

Ik schreef daar eind vorig jaar al over. Hieronder een update (met een jaar extra) van de grafiek bij dat verhaal. (klik voor groot)

Schermafbeelding 2017-07-21 om 10.01.40

De lijnen geven het werkloosheidspercentage weer, de balkjes de economische groei.

Ik zie het niet, die “achterblijvende daling” van de werkloosheid.

Integendeel. Vorig jaar stond het werkloosheidspercentage nog op 6%. Nu is het 4,9%, een daling van 1,1%-punt. Sinds 1970 is er slechts een keer een grotere daling geweest: in 1998 toen het werkloosheidspercentage met 1,2%-punt daalde.

We beleven dus de op een na snelste daling van het werkloosheidspercentage in 47 jaar. Knap om daar chagrijnig over te doen.

PS: N.a.v. commentaar op twitter: ja, al deze werkloosheidscijfers zijn volgens dezelfde definitie van werkloosheid. Het CBS heeft daar keurige reeksen voor gemaakt. Bovendien zouden de cijfers volgens de oude definitie geen ander beeld geven