Wat te doen met 20.000 miljoen?

Een snelle spoorlijn aanleggen naar Groningen. Doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en ook de andere kant op naar Purmerend en Zaanstad. Opspuiten van een derde Maasvlakte en die dan vol duurzame energieprojecten zetten. Supersnel glasvezel naar ieder huis in Nederland. Warmteterugwinning via het riool. Een paar honderd dikke studiebeurzen voor de slimste AI-studenten uit Azië. Een megafabriek voor batterijen in de Flevopolder. Nee, twee megafabrieken. Gratis volwasseneneducatie.

Geld voor fotonica-onderzoekers, zoveel ze maar nodig hebben om hun licht-chips te vervolmaken. Grote vliegers die windenergie oogsten. Ontwikkeling van het allerbeste, hightech systeem voor rekeningrijden, met slimme prijzen die variëren naar plaats en tijd. Tienbaans snelwegen tussen iedere provinciestad. Echt goed peuteronderwijs. Kenniscentrum Elektrisch Vliegen op Schiphol-Zuid. Zorgen dat de oude huizen op veengrond niet meer verzakken. Een enorme Opac-waterbatterij in de Limburgse mergelgrond. Dat we in Nederland zelf genoeg mondkapjes kunnen maken.

Dijken verbreden tot minstens een kilometer, en daar dan huizen op bouwen. Schiphol op zee. Snelladers op het parkeerterrein van ieder winkelcentrum. Bouw van Europa’s grootste Crispr-Cas-onderzoekslab in de Seedvalley bij Enkhuizen. Natuurpark Het Groene Hart. De Fokker 70 weer in productie nemen. Blauwe energie. Een grote vaccinfabriek in Oss. Veel meer 3D-printers. E-health. Alles wat met zelfrijdende voertuigen te maken heeft.

‘Een enorme tulp die iedere paar uur op de Dam opkomt om de toeristen te vermaken’

Doorgaande wegen en parkeergarages onder de Amsterdamse grachten en de binnenstad verder autovrij. Een mini-kerncentrale voor Tata Steel. En ook een voor de chemische industrie in de Botlek. En een voor Chemelot. Overkappen van de snelwegen. Een Nederlandse missie naar de maan. En dan naar Mars. Kweekvleesfabrieken.

Een berg bij Lelystad bouwen van minstens twee kilometer hoog. Plan Lievense voor het Markermeer. Circulaire landbouw. Een enorme tulp die iedere paar uur op de Dam in Amsterdam opkomt om de toeristen te vermaken. Machines die CO2 uit de lucht halen. Bouw van Noordzeedijken tussen Normandië en Cornwall. Hyperloops. Robotisering van de kaasindustrie. Oopjen.

Eb en vloed terug in het IJsselmeer. De hele Belastingdienst op de blockchain. Pinda’s ontwikkelen waar niemand allergisch voor is. Basisinkomen. Dat iedere Nederlander eens per maand gebeld wordt door een empathische stem die iets aardig zegt. Een parabrella over heel Nederland tegen natuurrampen. Gratis bier. De staatsschuld met 20 miljard verlagen.

(FD)