Trumpiaanse tekorten

Het wordt toch pas 2039. Pas in dat jaar zal de Amerikaanse overheid het tekort op de begroting hebben weggewerkt.

President Donald Trump had eerder nog beloofd dat de federale begroting over tien jaar weer glad zou lopen. Maar op die belofte kwam zijn hoofd begrotingszaken, Mick Mulvaney, maandag terug. Er komt nog tien jaar bij, zodat pas in het jaar 2039 – Trump is dan 92 jaar oud, bij leven en welzijn – de belastinginkomsten weer toereikend zijn om de uitgaven te dekken.

Mulvaney benadrukt overigens dat hij nog steeds een tegenstander van tekorten is.

‘Ik zal altijd een “deficit hawk” zijn. Ik ben het vandaag, ik was het gisteren en zal het morgen ook zijn’, aldus de man die in 2013, als congreslid van de Republikeinse partij, Obama dwong tot extra bezuinigingen. Maar soms neemt het pad naar begrotingsevenwicht blijkbaar een twintig jaar durende omweg.

Eerst moet het tekort flink stijgen – in 2019 loopt het volgens planning op naar $1200 miljard – zodat de economie lekker gaat groeien en er zoveel meevallers op de begroting verschijnen, dat het tekort verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dan moet die zon wel twintig jaar lang schijnen, maar daar kunnen we volgens de sommetjes van het Witte Huis wel op rekenen.

Tegelijk met deze zonnige voorspelling kwam Trump met een waarschuwing voor het buitenland. Donkere wolken pakken zich samen boven de landen die meer naar de VS exporteren dan vice versa.

Zij krijgen te maken met nieuwe importheffingen, want de Amerikanen willen niet langer de gekke henkie van de internationale handel zijn. Volgens Trump verliest zijn land enorme hoeveelheden geld aan landen als China, Mexico en Japan en dat moet stoppen.

Het grote tekort op de handelsbalans van de VS is Trump al jaren een doorn in het oog, en tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij het verschil tussen import en export snel kleiner te maken. Maar in de afgelopen dertien maanden heeft blijkbaar niemand hem duidelijk kunnen maken dat verkleinen van het handelstekort alleen lukt als tegelijk het tekort op de begroting wordt aangepakt.

Een land dat meer invoert dan het zelf uitvoert is immers automatisch ook een land dat meer uitgeeft dan het zelf produceert en zelf verdient. Wie zijn handelstekort wil verkleinen zal zijn uitgaven en inkomsten meer met elkaar in evenwicht moeten brengen. Daarom zijn het tekort op de lopende rekening van de handelsbalans en het tekort op de overheidsbegroting twee zijden van dezelfde medaille.

Het handelstekort van de VS moet omlaag, op dat punt zijn de meeste economen het met Trump eens. Maar diezelfde economen weten sinds deze week dat ze daar minstens tot 2039 op zullen moeten wachten.

Wie legt het Trump uit?

(FD)