‘Trader Joe’ kan toch een handelsdeal met Europa sluiten. Maar dan een over klimaat.

‘Wat doet de beurs als Joe Biden de verkiezingen wint?’ Ik gaf natuurlijk geen antwoord op deze vraag. Weet ik veel wat de aandelenmarkten dan doen? De beurs is niet te voorspellen. Zeker niet rond zoiets onzekers als een presidentsverkiezing.

Dat is het probleem als je ergens een beetje verstand van hebt: je weet vooral wat je niet weet. Dat snapten ook de twee Amerika-specialisten die op dezelfde online bijeenkomst over de Amerikaanse verkiezingen aanwezig waren. Zij kregen geen vraag over de beurs, maar over de verkiezingsuitslag. ‘Wie denk je dat er wint, Biden, of toch Trump?’ De experts hielden wijselijk hun mond. Ook zij weten precies wat ze niet weten.

Maar ik ben helemaal geen expert op het gebied van Amerikaanse verkiezingen. Dus ik durfde me best te wagen aan een voorspelling. ‘Het wordt een landslide voor Biden’, flapte ik er uit. ‘Hij wint met gemak.’ Het Dunning-Kruger-effect heet dat geloof ik; wie weinig weet, overschat z’n competenties.

Maar ga even mee in mijn onnozelheid. Stel dat Biden wint met een landslide. Op woensdag 20 januari wordt Biden dan beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten. Wat gebeurt er daarna?

Om niet weer in de Dunning-Kruger-val te lopen, specificeer ik die vraag: wat gebeurt er dan met het Amerikaanse handelsbeleid? Wordt Biden de vredesduif van de handelsoorlogen? Gaan hij weer aan de tafel met Europa om een handelsdeal te sluiten?

‘Wordt Biden de vredesduif van de handelsoorlogen? Ik zou er maar niet te veel op rekenen’

Ik zou er maar niet te veel op rekenen. De democratische partij is sinds Obama flink naar links opgeschoven. Hillary Clinton was al niet meer voor een handelsdeal met de EU en Biden heeft er de afgelopen tijd ook geen goed woord voor over gehad.

Sterker, in een recent artikel in Foreign Affairs schrijft hij: ‘Als president zal ik geen enkel nieuw handelsakkoord afsluiten, voordat we alle Amerikanen hebben uitgerust met een stevige positie op de wereldmarkt. En ik zal geen nieuwe deal sluiten zonder mensen van de vakbond en milieubeweging aan tafel.’ Internationale handel is bij Biden dus eerder een probleem dan een oplossing.

Maar toch zie ik een muizengaatje, juist via die milieubeweging. In de EU wordt hard nagedacht om aanvullend op het klimaatbeleid een CO2-belasting voor importgoederen in te voeren. Zo’n ‘border taks’ zou de concurrentie-effecten van streng klimaatbeleid kunnen neutraliseren. En laat dat nou precies zijn waar de Biden-campagne ook voor pleit: grensbelasting voor producten uit landen met een falend klimaatbeleid. Het moet zelfs de kern van het handelsbeleid worden. Daar valt met de EU prima een akkoord over te sluiten.