Persoonlijke pensioentrog

‘Welkom bij Restaurant De Varkenstrog. Wij serveren u een heerlijke maaltijd waarvan u, gezeten aan een lange tafel, in knusse saamhorigheid kunt genieten. Bij ons geen gedoe met borden en schalen; het eten wordt gewoon in een lange trog gestort, waar u en alle andere gasten naar hartenlust uit mogen lepelen. Gezellig met z’n allen smullen van een collectieve maaltijd, het kan bij ons restaurant.

Wij noemen dit speciale arrangement “De Persoonlijke Maaltijd”. U vindt dat misschien een vreemde naam voor samen eten uit een trog, maar volgens het nieuwe Hoofd Marketing van ons restaurant dekt deze term de lading prima. Iedere gast van Restaurant De Varkenstrog krijgt bij binnenkomst een “Persoonlijk Maaltijdoverzicht” met daarop alle ingrediënten die in de trog worden gestort. Zoveel aardappelen, zoveel stukken spek, zoveel kilo bonen. Op het overzicht worden die aantallen keurig gedeeld door het aantal gasten. Zo kan iedere gast altijd zien hoeveel voedsel er in theorie voor hem of haar in de voederbak is gestort en geniet iedereen van een persoonlijke maaltijd, opgediend in een collectieve trog.

Misschien leuk om te weten voor onze gasten: onze marketingman werkte tot voor kort bij Nederlands grootste pensioenfonds ABP. Daar ontwikkelde hij het concept van de “Persoonlijke Pensioenpot”, dat vorige week aan de buitenwereld werd gepresenteerd. Een persoonlijke pensioenpot is een theoretisch overzicht van wat een deelnemer voor zichzelf aan pensioen heeft opgebouwd. Nou ja, niet letterlijk “voor zichzelf”, want iedere inleg gaat gewoon in de collectieve pensioenpot van het ABP. Deelnemers sparen dus niet op een eigen pensioenrekening, maar dankzij het fictieve overzicht dat de persoonlijke pensioenpot biedt, krijgen ze wel het geruststellende idee dat ze recht hebben op een deel van de collectieve pot.

Boze tongen beweren dat onze marketingman hiermee de communicatie rondom de hervorming van het pensioenstelsel opzettelijk vertroebelt. Bij de Sociaal Economische Raad studeert men al jaren op hervorming van het pensioenstelsel. Belangrijke kandidaat is een variant met een echte persoonlijke pensioenpot, waarin deelnemers daadwerkelijk hun inleg storten zodat ze altijd hun feitelijk opgebouwde pensioenvermogen kunnen zien en daarvan wellicht een deel tijdelijk kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld financiering van een woning of een studie.

Deze persoonlijke pensioenpot van de SER is dus op geen enkele manier te vergelijken met de persoonlijke pensioenpot van het ABP. Maar ons Hoofd Marketing is ervan overtuigd dat deze evidente spraakverwarring de discussie over het nieuwe pensioenstelsel absoluut niet zal hinderen. Je kunt best dezelfde term gebruiken voor twee verschillende zaken, legde hij ons uit.

Daarmee zijn wij van Restaurant De Varkenstrog helemaal gerustgesteld. Wij verwelkomen u dan ook graag voor een uiterst persoonlijke maaltijd, opgediend in onze collectieve trog.’

FD