Oude meningen in een nieuw krokant coronakorstje

Nu vernieuwd en verbeterd! Uw oude mening in een knispervers coronajasje! Zo overtuigend is uw belegen opinie nog nooit geweest!

Was u altijd al tegen flexwerk en zzp’ers? Noemde u dat tot vervelens toe ‘moderne slavernij’? En luisterde niemand meer, omdat men wel klaar was met dat soort hyperbolen? Paneer die opvatting dan nu in een vers laagje corona-angst, en iedereen hangt weer aan uw lippen. Zeg dingen als: ‘De coronacrisis bewijst dat de flexibele arbeidsmarkt ons kwetsbaar maakt’. Of: ‘Door de virusuitbraak moeten zelfstandigen massaal in de bijstand. Weg met de zzp’er!’

Of was u sinds uw pubertijd al verknocht aan de negentiende-eeuwse romantiek van ‘de natiestaat’ en verlangde u naar een landsgrens met prikkeldraad en slagbomen? Roep dan nu ‘corona!’ en alle grenzen van Nederland gaan dicht. De marechaussee aan de Duitse grens en de zeecontainers op de weggetjes richting België tonen uw eeuwige gelijk.

Misschien woont u wel in de buurt van een luchthaven en ergert u zich al jaren aan de herrie van vliegtuigen? Ook dan biedt de huidige crisis een fijn pakket aan verse argumenten. Zie je wel dat de luchtvaart geen toekomst heeft? Een paar weken lockdown en KLM is al failliet. Vliegverkeer ligt plat, dus Lelystad hoeft niet open.

Een virusuitbraak blijkt het ultieme gelegenheidsargument. Corona verlegt de blik niet, maar maakt dat we onze oude oordelen en opinies juist haarscherp zien. Ik heb er zelf ook last van. De coronacrisis bewijst dat productieketens robuuster moeten. Dus niet alles in China of in eigen land produceren, maar juist in meerdere landen, zodat productie-uitval in een enkel land minder impact heeft. Meer globalisering dus. Maar dat vond ik voor corona ook al, dus hoe oprecht is mijn conclusie?

Net zo onoprecht als de eurosceptici die in de corona het bewijs zien dat de EU niks kan, en als de EU-aanhangers die er juist in lezen dat de EU meer beleidsruimte nodig heeft. Was u altijd al voor eurobonds? Corona bewijst uw gelijk. Of had u juist een hekel aan de monetaire unie? Corona laat zien dat de euro geen toekomst heeft. De overheid is de oplossing voor alles, kijk maar naar de coronacrisis. Nee, de overheid wil onze privacy stelen, want coronacrisis.

Het werkt zelfs met de Grote Vragen. Hebt u iets met zingeving en religie? Dan toont de lockdown hoe zeer we het hogere nodig hebben. Was u al een nihilist, dan bewijst het virus dat god dood is.

Het is vast logisch en onvermijdelijk. Maar ik ga de komende tijd vooral luisteren naar mensen die door de coronacrisis juist tot een andere mening zijn gekomen.

(FD)