Moet u nu bitcoins kopen?

Je kunt een doorwrocht verhaal houden over waarderingen van aandelen, over de kans op een crash van de obligatiemarkt en over de gecompliceerde relatie tussen centrale banken en de beurs. Na afloop hebben de luisterende beleggers toch maar één vraag: moet ik nu bitcoins kopen?

Lange tijd was mijn antwoord dan: natuurlijk niet! Je bent toch niet gek? Maar nu de koers record op record boekt, heb ik een nieuw antwoord. Wil je van mij horen of je bitcoins moet kopen? Doe het dan vooral. Want als je het type belegger bent dat denkt dat het zinvol is om een loslopende econoom om gouden beleggingstips te vragen, dan ben je ook precies het type om mee te doen met de bitcoin-hype.

Ander verhaal

‘Een echte belegging geeft een stroom van echt rendement, heeft een prijs die niet onberekenbaar volatiel is, en is op een of andere manier gekoppeld aan een onderliggende waarde’

Verkoop al je ‘olies’ en ‘flippen’, en stap vol in cryptogeld, voor het ritje van de eeuw. Een enkele bitcoin is inmiddels €5.400 waard. Dat is ruim vijf keer zoveel als begin dit jaar. De trein rijdt weg, spring er snel op of heb de rest van je leven spijt.

Dat is dus mijn antwoord aan de speculant met bitcoin-tekens in zijn ogen. Voor u, de verstandige lange-termijnbelegger, wars van speculatieve posities, heb ik een ander verhaal. Loop met een grote boog om de cryptomunten heen. U mist misschien het ritje omhoog, maar doet dat in het rustgevende besef dat u een belegger bent, en geen speculant.

Want de bitcoin is geen belegging. Een echte belegging geeft een stroom van echt rendement (rente, dividend, huur), heeft een prijs die niet onberekenbaar volatiel is, en is op een of andere manier gekoppeld aan een onderliggende waarde. De bitcoin heeft geen ander rendement dan koersstijging, beweegt veel te wild om een belegging genoemd te kunnen worden en heeft geen onderliggende waarde.

Eén bitcoin-transactie kost aan elektriciteit zoveel als een gezin in pakweg drie weken gebruikt. Als het ooit een veelgebruikt betaalmiddel wordt, dan pas na de uitvinding van gratis energie’

Maar het is toch een betaalmiddel? Je kunt er iets van kopen, dus is dat dan niet de onderliggende waarde? Welnee. Ook als betaalmiddel voldoet de cryptomunt niet. Stabiele koopkracht en lage transactiekosten, dat is wat je verwacht van een betaalmiddel. Vanwege de wilde koersfluctuaties kan de koopkracht van de bitcoin elke dag totaal anders zijn en een transactie in bitcoin is duur in directe transactiekosten, in tijd, maar vooral in energie. Eén bitcoin-transactie kost aan elektriciteit zoveel als een gezin in zo’n drie weken verbruikt. Als het ooit een veelgebruikt betaalmiddel wordt, dan pas na de uitvinding van gratis energie.

Wordt het dan nooit wat met die cryptomunten? Dat zeg ik niet. Wie weet betalen we ooit allemaal met decentraal elektronisch geld. Als econoom verheug ik mij op een toekomst waarin het overheidsmonopolie op geld is doorbroken. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik met mijn pensioengeld op zo’n toekomst ga gokken. Ik ben toch niet gek?

(FD)