Klimaat

Aan bizarre gebeurtenissen was deze week geen gebrek. Maar soms moet je als columnist de malligheid negeren, omdat er veel belangrijker nieuws is, dat dreigt onder te sneeuwen door de gekte van de dag.

Succes ermee
Daarom leest u hier geen column over de slappe knieën van de Europese Commissie die Frankrijk geen boete durft te geven. U woont nu in een muntunie zonder afdwingbare begrotingsafspraken. Succes daarmee, ik schrijf er niet over.

En verwacht ook geen verhandeling over de Japanse centrale bank die, na de zoveelste mislukte poging om met een massief opkoopprogramma de economische groei aan te wakkeren, nog maar één uitweg zag: een nog massiever opkoopprogramma. Inmiddels koopt de Bank of Japan meer staatsobligaties op dan de Japanse overheid kan produceren. Normaal zouden we daar samen veel plezier om hebben gehad, maar nu haal ik mijn schouder op over de monetaire obesitas van Japanners.

Geen direct effect
Evenmin ga ik woorden vuil maken aan die Duitse bank die negatieve rente gaat rekenen voor grote spaartegoeden. Ik negeer de herinnering aan de Europese Centrale Bank die op 12 juni, de dag dat men daar de depositorente voor banken negatief maakte, duidelijk op de website schreef dat ‘er geen direct effect zal zijn op uw spaargeld’. In andere weken zouden deze leugentjes om bestwil een column waard zijn. Maar nu niet.

Hier ook geen aandacht voor dat boek van financieel-geograaf Ewald Engelen, met daarin een heuse lijst met Nederlanders die fout waren tijdens de kredietcrisis. Niets over GroenLinkser Jesse Klaver die ongelijkheidseconoom Thomas Piketty naar de Tweede Kamer haalt zodat die daar de toevallig deze week verschenen vertaling van zijn bestseller kan aanprijzen. En geen woord over onze regering die een week nadat zij groot alarm sloeg over een onverwachte naheffing uit Brussel, vijf miljoen van de eigen burgers een onverwachte naheffing oplegt.

Maak fossiel duur
Allemaal leuke onderwerpen, die zich veel beter lenen voor een pinnige column dan een dik rapport van een VN-commissie over een probleem waar we de komende jaren nog helemaal geen last van zullen krijgen. Toch wijd ik deze schaarse ruimte in uw krant, of in elk geval de kleine 80 woorden die er na deze inleiding nog resten, graag volledig aan dat rapport. Daar gaan we:

Het klimaat verandert. De mens is een van de oorzaken. Om de temperatuurstijging nog enigszins binnen de perken te houden, moeten we voor het einde van deze eeuw stoppen met het in de fik steken van fossiele brandstoffen. Het goede nieuws is dat die doelstelling nog haalbaar is ook. Als econoom weet ik wel wat we moeten doen: voer een forse CO2-belasting in. Per direct. Liefst wereldwijd, desnoods eerst alleen in Europa. Maak fossiel duur, dan wordt het alternatief vanzelf rendabel.

 

(verscheen eerder hier)