Alle banken naar de beurs!

(Verscheen in FD woensdag 28 augustus 2013)

Vandaag precies vijf jaar geleden sloot de Amerikaanse beursindex S&P500 voor het laatst dat jaar boven de 1300 punten. Daarna zette de daling in. In maart 2009 stond de beursindex op 696. Het zou tot februari 2011 duren voordat de S&P weer boven de 1300 punten sloot. Dit soort historische feitjes zult u de komende maanden vaak zien langskomen.

Het is een half decennium geleden dat de financiële crisis in alle hevigheid losbrak. Ongetwijfeld werken alle economieredacties van kranten en andere nieuwsmedia aan verhalen over dit eerste lustrum van de kredietcrisis.

Inmiddels staat de S&P-index ruim boven de 1600. Op Wall Street is de crisis al lang voorbij. Amsterdam is nog niet helemaal boven Jan. Vijf jaar geleden sloot de AEX-index op 411 punten. Daar zitten we nu nog zo’n 10% onder.

Maar ook in Nederland is het beursklimaat inmiddels dusdanig hersteld, dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën durft te speculeren op een terugkeer van ABN Amro naar de beurs. De bank kan op termijn terug naar de markt, stelde de minister afgelopen vrijdag zelfverzekerd.

Dat is goed nieuws. Niet alleen omdat we dan eindelijk weten hoe groot het onvermijdelijke verlies op deze aankoop door de Staat is. Maar vooral omdat er blijkbaar weer beleggers zijn die willen inschrijven op nieuwe bankaandelen.

Als dat echt zo is, moet er in alle hoofdkantoren van Europese banken een bel rinkelen. De markt is weer open! We kunnen eindelijk ons eigen vermogen aanvullen. Geef direct nieuwe aandelen uit! Desnoods tegen afbraakprijzen!

Banken moeten hun buffers versterken, liefst met risicodragend eigen vermogen. Aandelen dus. Alleen dan wordt de schuldenhefboom van de bank korter. En alleen dan kan het pijnlijke proces van afboeken van slechte leningen beginnen. Het gezond maken van de Europese (en dus ook Nederlandse) banken begint met het uitgeven van nieuwe aandelen.

Nee, de banken zelf zijn daar bepaald geen voorstander van. Met de impliciete belofte van de overheid op zak, dat ze als het mis gaat altijd worden gered, hebben ze een kunstmatige voorkeur voor vreemd vermogen. Met schuldeisers hoef je de winst immers niet te delen. Of je bonus.

Eigen vermogen hebben banken in theorie genoeg, want als de bank failliet gaat worden alle belastingbetalers automatisch aandeelhouder.

We zullen ze het eigen vermogen dus moeten opdringen, via een slimme combinatie van strenge kapitaal- en hefboomeisen. Uit de kabinetsvisie op de banken die minister Dijsselbloem samen met de ABN Amro-plannen naar de Tweede Kamer stuurde, valt op te maken dat hij zoiets van plan is. Mooi. Nu maar hopen dat we het voor het tweede lustrum van de financiële crisis op orde hebben.