Pechtholds Pinksterdag

(Het Financieele Dagblad 11 juni 2014)

Ik blaas een oud ideetje nieuw leven in, dacht Alexander Pechtold maandag. Hij twitterde: ‘Wat zou het economisch effect zijn van het afschaffen van tweede pinksterdag?’ gevolgd door de twitternaam van hoogleraar Bas Jacobs en die van mij.

In 2012 opperde D66-kamerlid Wouter Koolmees al eens om de collectieve vrije dag op tweede pinksterdag te schrappen. Een dag meer werken zou de economie stimuleren en de vergrijzingskosten dragelijker maken. Uit het feit dat Pechtold Jacobs’ en mijn naam toevoegde aan zijn bericht, maak ik op dat hij stilletjes hoopte op bijval.

Misschien verwachtte hij zelfs per kerende tweet een sommetje met de kosten van Pinksteren. Maar daarvoor was het veel te mooi weer. Met vertraging daarom hier mijn gok. Afschaffen van de feestdag zal op korte termijn misschien 0,05% extra groei opleveren (ongeveer € 300 mln). Dat percentage hanteert het CBS als vuistregel voor incidentele extra werkdagen, als bijvoorbeeld kerst in het weekend valt. Op lange termijn levert een extra werkdag maximaal 0,4% op (bijna € 2,5 mrd), de gemiddelde Nederlandse dagproductie. Misschien moet het CPB er maar eens serieus aan rekenen.

Tot die tijd vermaken wij ons met de enorme hoeveelheid reacties die Pechtolds tweet opriep. Het grootste deel was negatief. Pinksteren blijkt voor veel Nederlanders een ongelooflijk belangrijke feestdag. De snelste twitteraars lieten de onderbuik borrelen: niet Pinksteren moeten we afschaffen, maar D66, of Alexander Pechthold, of de gehele Tweede Kamer. Het hele voorstel is een complot van de EU en zonder de euro bleef tweede pinksterdag altijd een vrije dag.

Anderen wezen op de baten van Pinksteren. Zo’n vrije dag levert veel op. Kijk naar de omzetten in de horeca en de kaartverkoop van Pinkpop. Er waren er ook die vonden dat Nederland al veel te weinig vrije dagen heeft. Wij zitten met 25 vakantiedagen onder het Europese gemiddelde, wisten zij. Dat Nederlandse werknemers gemiddeld de kortste werkweek van Europa hebben, twitterde niemand. Echt zielig zijn we dus niet.

De grootste groep ging op de filosofische toer. Je leeft niet om te werken en plezier is belangrijker dan geld, vonden zij. Prachtig, maar waarom moeten we dat levensplezier allemaal op dezelfde dag consumeren? Wie liever wandelt in Landgraaf dan naar oude rockers luistert, heeft op de verkeerde dag vrij.

Afschaffen dan maar, die vrije pinkstermaandag? Wat mij betreft toch niet. Een collectief lang weekend geeft Nederland de kans om gezamenlijk het voorjaar te vieren, met kermis, schuttersfeest, popconcert of tuinfair. Dat is gezelliger en waarschijnlijk ook efficiënter dan vele losse voorjaarsfeesten. Ja, Nederlanders zouden gemiddeld wel wat langer mogen werken, maar op zo’n mooie maandag in het voorjaar even lekker niet.