Zelfs de meevallers vallen mee

Jeroen Dijsselbloem was er speciaal voor in een studiootje gekropen. Er stond een groot scherm met een grafiek. De minister van Financiën wilde het grote nieuws graag zelf brengen, en vertelde recht in de camera dat het begrotingstekort volgend jaar helemaal is weggewerkt. Swipend door de grafieken vertelde hij het succes van.. nou ja… van zijn eigen beleid.

https://twitter.com/J_Dijsselbloem/status/808620429996802051

Als journalist vind ik het natuurlijk jammer dat Dijsselbloem zich direct per zelfgemaakte video tot het volk richt. Alsof we het in de media niet al moeilijk genoeg hebben. Maar ik snap het ook wel. Jarenlang heeft Dijsselbloem moeten aanhoren dat hij de economie aan het kapot bezuinigen was en dat zijn contraproductieve beleid alleen maar tot nieuwe tegenvallers zou leiden. Je gelijk halen is twee keer zo leuk als je het recht in de camera kunt doen.

Het was dinsdag dus een echte feestdag voor Dijsselbloem. De nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB) liet zien dat het met de Nederlandse economie veel beter gaat dan op Prinsjesdag nog werd gedacht. De groei trekt verder aan, de werkloosheid blijft dalen en het begrotingstekort smelt weg als sneeuw voor de zon. Zelfs de staatsschuld komt volgend jaar weer onder het Europese plafond van 60% van het bbp.

Dat zijn veel betere cijfers dan waar het CPB bij de start van dit kabinet nog van uit ging. In de doorrekening van het regeerakkoord uit 2012 werd voor 2017 nog een tekort van 1,6% verwacht. Het grootste deel daarvan (1,1%) kwam door de negatieve effect van de voorgenomen bezuinigingen en lastenverzwaringen. De staatsschuld zou daardoor in 2017 nog altijd op ruim 72% staan, dacht het CPB.

Het pakte allemaal veel beter uit dan gedacht. Dwars door de bezuinigingen heen begon de economie vanaf de lente van 2013 weer te groeien. Eerst voorzichtig, daarna sneller. Telkens ging het beter dan het CPB dacht. In zowel 2014, 2015 als 2016 groeide de economie een beduidend sneller dan de prognose van een jaar eerder. Het begon meevallers te regenen in Den Haag en zelfs de meevallers vielen telkens weer mee.

Maar er gebeurde ook een de financiële ramp. Eentje waar alle ministers van Financiën sinds Jelle Zijlstra ’s nachts nachtmerries over hebben gehad: de gaskraan ging dicht. De gasbaten halveerden in 2015 en nogmaals in 2016. De schatkist loopt nu structureel 7,5 miljard euro mis. Vroeger was dat genoeg voor een begrotingscrisis, maar nu werd het achteloos weggestreept tegen de meevallers. Knap gedaan.

Natuurlijk, het valt allemaal heus niet op het conto van Dijsselbloem te schrijven en een beetje columnist hoort vooral te wijzen op wat fout gaat. Maar vandaag even niet. Vandaag mag de minister shinen voor z’n eigen camera.

(FD)