De Zusters vs Exxon

De Zusters van de Heilige Dominicus in Caldwell, New Jersey, zijn boos. Of beter: teleurgesteld, in ExxonMobil, want dat oliebedrijf heeft de cijfers niet op orde. Natuurlijk, de inkomsten en uitgaven worden netjes bijgehouden op het ExxonMobil-hoofdkantoor in Houston. Maar het bedrijf laat een potentieel bedrijfsvernietigende post weg in de boeken: het effect van klimaatbeleid op de vermogenspositie en de winstcijfers. Wat zijn de financiële gevolgen voor ExxonMobil als overheden besluiten om de klimaatafspraken van Parijs, om te zetten in beleid?

Om hun teleurstelling met het oliebedrijf te kunnen delen, kochten de Zusters aandelen ExxonMobil – ongetwijfeld met stilzwijgende instemming van de Heilige Dominicus. Vervolgens sloten zij zich aan bij een groep beleggers die tijdens de volgende algemene aandeelhoudersvergadering (ava) zullen voorstellen om ExxonMobil een groene stresstest te laten uitvoeren. Is het huidige bedrijfsbeleid wel bestand tegen klimaatbeleid? Tijdens de volgende ava op 25 mei zullen de zorgen van de Zusters aan de orde komen. Pogingen van ExxonMobil om dat te voorkomen, sneuvelden bij toezichthouder SEC.

De Zusters krijgen steun van hun broeders. De ministers van de American Baptist Home Missions en de kerkcommissarissen van de Church of England willen ook dat ExxonMobil zichtzelf gaat testen op kwetsbaarheid voor klimaatbeleid. Er is ook steun vanuit seculiere kring, bijvoorbeeld van de beleggers van de BNP Paribas, AXA en Legal&General. Samen met in totaal 32 grote en kleine beleggers, bijeengebracht door actiegroep Ceres, vrezen zij dat de winsten van het oliebedrijf niet bestand zijn tegen ambitieus klimaatbeleid. Moet ExxonMobil niet eigenlijk nu al een enorme voorziening nemen, voor mogelijk toekomstig CO2-beleid? De huidige winstgevendheid zal daar uiteraard flink onder leiden.

De Zusters en al hun kerkelijke en seculiere medestanders zijn ook al zeer teleurgesteld in Chevron. Tijdens de ava van dat oliebedrijf zal daarom ook een verzoek tot stresstesten op de agenda staan. Ook Chevron verzette zich daar overigens vergeefs tegen bij de SEC. Twee nul voor de Zusters, is dus inmiddels de tussenstand.

Ondertussen in Nederland proberen de dames en heren achter FollowThis om zoveel mogelijk aandeelhouders van Shell achter een soortgelijk voorstel te krijgen. Tijdens de ava op 24 mei vragen zij topman Ben van Beurden om van Shell snel een duurzaam bedrijf te maken, door fossiele winsten voortaan te investeren in duurzame energie. Ze hebben hun eerste succesje al binnen: hun voorstel staat op de agenda. Alle oude en nieuwe Shell-beleggers kunnen zich bij FollowThis aansluiten.

De duurzame revolutie begint dus misschien wel in de tempels van het kapitalisme, in de vergaderzalen van de aandeelhouders. Wie had dat gedacht?

(FD)

We hadden Mark van Baal van FollowThis eerder dit jaar ook al te gast in de studio van Z-Today: 

 

Verder lezen: