Gokhypotheek

Draai aan de roulette en halveer uw hypotheekschuld. Het stond met grote letters op de vrolijke banier op het bankgebouw. De tekst trok veel geïnteresseerden. Huizenkopers die bij deze bank een hypotheek afsloten, werden direct na ondertekening meegenomen naar een feestelijk zaaltje waar ze de roulettetafel een slinger mochten geven. Kwam het balletje op wit terecht, dan werd direct de helft van de hypotheekschuld kwijtgescholden. Bankmedewerkers sloegen de fortuinlijke huizenkoper op de schouders. Gefeliciteerd! Dat is snel verdiend!

Maar er stond nog iets op de banier. In veel kleinere letters, bijna niet te lezen: ‘Let op, het blijft een gok’. De huizenkoper die het rouletteballetje op rood zag eindigen had pech. De hypotheekschuld ging direct 50% omhoog. All in the game.

De bank heette Staalbankiers en de roulettetafel stond op de valutamarkt. Voor avontuurlijke huizenkopers had Staalbankiers bedacht dat het een spannend idee zou zijn om de hypotheek af te sluiten in Zwitserse franken. Spannend, want in euro’s gemeten zijn zowel de rentebetalingen als de hoofdsom dan iedere maand weer een verrassing. De valutamarkt is zo ongeveer de meest volatiele en minst voorspelbare markt die er is, dus de perfecte roulettetafel voor deze spectaculaire gokhypotheek. Wie weet daalt de frank wel in waarde, en zijn je hypotheeklasten opeens veel lager.

Uiteraard waren de bankiers in de bijsluiter duidelijk over de risico’s. ‘In feite gaat u een speculatieve valutapositie in Zwitserse franken aan. U loopt daarbij zowel valutarisico als renterisico.’ Ze hadden daar wat mij betreft aan kunnen toevoegen: ‘U speculeert dus met geleend geld en het huis waarin u en uw gezin wonen dient als onderpand.’

Met die toevoeging zou volgens mij meteen duidelijk zijn waarom een hypotheek in Zwitserse frank voor niemand een geschikt product is — behalve misschien voor iemand die in Nederland een huis koopt, maar zijn inkomen in Zwitserland verdient. Wie wil gokken op valutabewegingen kan dat gewoon doen op de valutamarkt; zoiets koppelen aan een hypotheek is nergens goed voor.

De ‘CHF Hypotheek’ van Staalbankiers is in het nieuws omdat de variabele rente in Zwitserland inmiddels zo negatief is, dat Staalbankiers nu rente op de hypotheek betaalt in plaats van ontvangt. Een unieke situatie, die veel aandacht oplevert.

Maar slechts een schrale troost voor de huizenkopers die zo’n CHF Hypotheek afsloten. De Zwitserse frank is enorm in waarde gestegen, dus de schuld in euro’s ook. Daar helpt een rentecadeautje van de bank nauwelijks aan.

Daarom is voor mij niet de negatieve hypotheekrente opvallend, maar het feit dat er nog steeds bankiers zijn die zo’n roulettehypotheek een verantwoord product vinden.

(FD)