Maak nu een pitstop

Alleen het eerste woord is geruststellend. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid (NOW) is tijdelijk. Dit gaat weer voorbij. Ooit is de coronacrisis overgewaaid en gaan we weer terug naar business as usual. Ook het acroniem NOW (dus niet TNOBW) dat men voor de regeling bedacht, moet die tijdelijkheid weergeven. Nu is de loonsubsidie voor bedrijven met grote omzetdalingen nodig, maar straks gelukkig niet meer.

Wanneer nu voorbij is en straks begint, weet het kabinet natuurlijk ook niet. De NOW-regeling loopt in principe tot eind mei en kan met drie maanden verlengd worden. Ik ga hier ook niet speculeren op de duur van deze ellende. Maar ooit is het weer voorbij. Ooit gooit u de zaak weer open en lopen de klanten weer binnen.

Wat moet een ondernemer doen in de tussentijd? Overleven natuurlijk, en indien nodig alle mogelijke steun aanvragen. Maar u kunt nog iets doen: ambitieuze plannen maken, grote investeringen doorvoeren en het personeel opleiden.

Dit is niet het moment voor ondernemers om zich terug te trekken in een holletje en hopen dat het voorbij gaat. Nee, er is actie nodig, want tijdens de crisis zijn de kosten om je bedrijf te vernieuwen en overhoop te halen veel lager dan in goede tijden. De recessie is hét moment om te investeren. Economen maken graag de vergelijking met de Formule 1.

Want wat doen Lewis Hamilton en Max Verstappen als er een ongeluk op het circuit is gebeurd en de virtual safety car iedereen verplicht om langzaam te rijden? Ze maken als het even kan direct een pitstop. Als je 30% langzamer moet rijden, is zo’n stop in de pitstraat relatief voordelig. De tijd van de bandenwissel blijft hetzelfde, maar het aantal meters voorsprong dat de coureur verliest is geringer. Nu ‘investeren’ in nieuwe banden is relatief goedkoop.

U ziet de overeenkomst met de coronacrisis vast al. De preventiemaatregelen van het kabinet werken als een veiligheidsauto. Ondernemers worden gedwongen om gas terug te nemen. Wie slim is (en genoeg cash of krediet heeft) rijdt nu de pitstraat in.

Niet voor nieuwe banden. Maar wel voor ander achterstallig onderhoud. Digitaliseer nu je bedrijfsvoering, duik nu de cloud in, stuur nu het personeel op cursus. En voor de industrie: die klimaatinvesteringen lijken op dit moment even niet zo belangrijk. Maar als de coronacrisis voorbij is, zitten we gewoon weer in de klimaatcrisis. Al die investeringen in schone technologie die dan nodig zijn, kun je het beste doen als de schoorstenen niet roken en de ovens zijn afgekoeld. Aan de slag!

(FD)