Knevelbelasting

Pas toen zijn vrouw de koffers van zolder haalde en haar kleding ging inpakken, snapte de man dat hij in actie moest komen. Ze was al langer ontevreden. Vooral over hem natuurlijk, en de onhandige wijze waarop hij zijn liefde voor haar beleed. Maar ook over de plek waar ze woonden: ver weg van haar eigen werk en familie. De verhuizing waar ze op had aangedrongen was er nooit van gekomen en zijn liefdesbetuigingen waren inmiddels gereduceerd tot een sneu cadeautje op Moederdag en een slap gedicht met Sinterklaas.

Nu leek ze dus echt werk te maken van haar vertrek. Wat te doen? De eerste impuls was: maak het haar aantrekkelijk om te blijven. Doe weer eens een beetje je best, ga samen leuke dingen doen, verras haar met een mooie reis. De relatie moet vernieuwd worden en dat mag best wat moeite kosten. Een bevriende relatietherapeut had hem dat jaren geleden al eens uitgelegd. Maar nu pas was het kwartje gevallen.

‘In de ochtendkrant legde de GroenLinks-leider uit wat je moet doen als iemand je wil verlaten’

Alhoewel… Misschien kon het ook op een andere manier. Want waarom zou je tijd en geld moeten steken in een relatie, als een van de twee samenstellende delen zich zo egoïstisch gedraagt? Was er niet een goedkopere en minder tijdrovende manier om haar te overtuigen om de koffers weer uit te pakken? Hij brak er zijn hoofd over, maar kon niets bedenken.

Het was Jesse Klaver die voor de doorbraak zorgde. In de ochtendkrant legde de GroenLinks-leider uit wat je moet doen als iemand je wil verlaten: leg gewoon een enorme boete op! Wil Unilever weg uit Nederland? Bedenk dan met terugwerkende kracht een nieuwe belasting waarmee je het bedrijf met een kostenpost van miljarden euro’s opzadelt. Nee, redelijk is dat dan niet. Het getuigt van bestuurlijke willekeur en misschien is het zelfs wel onwettig. Maar wat kan het schelen als het resultaat is dat het bedrijf uiteindelijk niet kan vertrekken?

Zo’n knevelbelasting voorkomt dat je tijd en geld moet steken in een gunstig vestigingsklimaat. Je hoeft opeens niet meer na te denken over wat Nederland een vruchtbare bodem maakt voor ambitieuze ondernemers en bedrijven. De lasten voor bedrijven kunnen kosteloos omhoog, regels kunnen strenger, multinationals mag je openbaar afschilderen als het schuim der aarde, want als ze weg willen blijkt de deur dicht.

Niks ‘je best doen’ of ‘samen leuke reisjes maken’. De man stuurde een tikkie naar zijn vrouw met een vertrekboete van een paar ton en draaide vervolgens alle deuren op slot. Mooi, dacht hij, dat is ook weer opgelost.

(FD)