Het jaar van de kreeft

Kreeft Premium Foto

Zoekt u lichtpuntjes in de duisternis? Hier is er eentje: de kreeft wordt binnenkort goedkoper! Mits de betrokken Europese politici en instellingen akkoord gaan, hoeven Europeanen straks geen importheffing meer te betalen voor zowel levende als bereide kreeften uit de Verenigde Staten.

Nee, mij kan dat ook niet direct veel schelen. Een levende kreeft in het kokende water gooien kan mijn zwakke zieltje niet aan. En ook in het restaurant zou ik liever losgeld betalen voor die droevig kijkende wezens met dichtgeplakte scharen in het aquarium, dan stevig geld geven voor hun dood. Doe mij dan toch maar een laf pannetje mosselen, die hebben tenminste geen oogjes.

Ach, er zijn vast mensen die het een heerlijk en avontuurlijk hapje vinden. Dus voor die smulpapen: gefeliciteerd met deze meevaller. En voor de rest van ons eigenlijk ook. Want afschaffing van de kreeftentaks biedt een sprankje hoop voor iedereen die vrije handel een warm hart toedraagt. De maatregel is onderdeel van een piepklein maar toch historisch akkoord tussen de VS en de EU. Voor het eerst in vele jaren lijkt het weer mogelijk om op basis van rationele argumenten zaken te doen met de Amerikanen.

Natuurlijk, de idiote strafheffingen op Europees staal en aluminium staan nog recht overeind. Met een beetje pech begint Donald Trump voor de verkiezingen weer te oreren over hoe gemeen de EU is en dat er een importheffing op Duitse en Franse auto’s moet komen. En in het heetst van de verkiezingsstrijd komen de Democraten mogelijk ook weer met plannen om de Amerikaanse grenzen te sluiten voor buitenlandse concurrenten. Vrijhandel heeft nog maar weinig openlijke voorstanders in the land of the free.

‘Zo blijkt protectionisme toch niet altijd de winnende verkiezingsstrategie’

Het historische kreeftenakkoord laat zien dat pragmatisme en gezond verstand toch niet helemaal verdwenen zijn. De kreeftenvangers in het noord-oosten van de VS zijn een interessante kiezersgroep en de concurrentie met de Canadese kreeft is moordend. Canada sloot eerder een omvangrijk handelsakkoord met de EU, waar de Amerikanen nu blijkbaar toch een beetje jaloers op zijn. Zo blijkt protectionisme toch niet altijd de winnende verkiezingsstrategie.

In ruil voor de deal verlagen de Amerikanen hun importtarieven op een aantal Europese goederen, zoals kristallen glazen en sigarettenvloeistof. Niet bepaald wereldschokkend, in totaal gaat het maar om een paar honderd miljoen euro aan handel.

Je moet een rasoptimist zijn om hier het definitieve afscheid van protectionisme en economisch nationalisme in te zien. Nou, dan ben ik dat maar. Ik hoef geen kreeft, maar dit akkoord smaakt wel naar meer.

(FD)