FNV leidt zzp-werkgroep

PSV verloor afgelopen weekend met 0-4 van AZ, terwijl Ajax juist met 4-0 won van Feyenoord. Stel nou dat het bestuur van de Eindhovense voetbalclub denkt zo kan het niet langer. Ajax heeft meer geld en een beter opleidingsbeleid en kan daardoor een veel sterker team opstellen. Dat is voor niemand leuk. Niet voor PSV-fans, maar ook niet voor alle andere voetballiefhebbers. Andere clubs worden kapot geconcurreerd door Ajax. De KNVB moet ingrijpen! Zorg dat Ajax voortaan minder goede spelers opleidt, voer een solidariteitsbelasting in op de Amsterdamse inkomsten en deel die uit aan andere clubs, of verplicht Ajax-spelers desnoods om met aan elkaar geknoopte veters te voetballen. Het maakt niet uit, maar doe iets!

‘Er komt een Ajax-taks belooft de KNVB, een afdracht op zowel inkomen als vermogen van de Amsterdamse club’

De oproep werkt, want de bobo’s schieten in actie. Er komt een speciale Ajax-taks belooft de KNVB, een afdracht op zowel inkomen als vermogen van de Amsterdamse club. ‘Zo kunnen we de Eredivisie weer eerlijk krijgen’, zegt men. De details worden uitgewerkt door een speciale werkgroep. Ajax vindt dit een slecht idee. Men wil best vrijwillig wat afdragen, maar een verplichting gaat te ver. De onrust slaat in Amsterdam vooral toe als de details van de werkgroep bekend worden.

Het overleg zal plaatsvinden in Eindhoven. In de René van de Kerkhof-zaal van het Philipsstadion, om precies te zijn. De lunch kan gebruikt worden in de Ernie Brandts-lounge en na de vergadering kan men wat drinken in het Jan van Beveren Sports Café op de 4e etage. De voorzitter van de werkgroep is ook al bekend: Frans Janssen, directeur Commerciële Zaken van PSV maakt zijn agenda hiervoor vrij.

De uitnodigingen voor de eerste vergadering zijn al uitgegaan. PSV komt met een flinke afvaardiging van bestuur, trainer en spelers. AZ is welkom met eenzelfde groep. De voltallige KNVB-directie schuift natuurlijk ook aan. Namens Ajax zijn er twee afvaardigingen. Allereerst is er een aantal PSV-supporters die zichzelf ‘Vrienden van Ajax’ noemen. Zij zullen namens de Amsterdammers spreken. En alsof dat nog niet genoeg is, zal ook ‘Ajax Nederland’, een belangenclub voor Ajacieden, mee mogen praten. De voorzitter van die club is een voormalige AZ-speler, die inmiddels fan van Ajax is.

Deze werkgroep gaat ervoor zorgen dat Ajax de Eredivisie niet langer kapot maakt met oneerlijke concurrentie. Een vreemde opzet, zegt u? Eens. Maar toch lang niet zo vreemd als vakbonden die samen met de werkgevers, bij nota bene de Stichting van de Arbeid en onder leiding van een FNV-voorzitter, gaan uitmaken hoe alle zzp’ers van Nederland in een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering gedwongen kunnen worden?

(FD)