Amerikaanse grens

Aan de zuidgrens van de Verenigde Staten worden kinderen door de overheid gescheiden van hun ouders. Wanneer gezinnen illegaal de grens oversteken worden de ouders tot crimineel verklaard en de kinderen afgepakt en afgevoerd. Dit leidt tot veel kritiek op president Donald Trump en zijn minister.

Maar als macro-econoom en beursvolger vraag ik graag ook aandacht voor een andere enorme misstand aan de grens: de importtarieven die Trump momenteel invoert. Daardoor kan de economische groei wereldwijd mogelijk net wat lager uitvallen. En op de beurs moeten beleggers daardoor iets van hun enorme winsten inleveren.

Deze misstand dreigt te worden overstemd door de duizenden noodkreten van soms zeer jonge kinderen die met een leugen (‘de kinderen moeten even meekomen om zich te wassen’) uit de armen van hun vader of moeder worden weggelokt. Als de ouders na een uur verontrust vragen wanneer hun kind weer terugkomt van het wassen, krijgen zei te horen: ‘U zult uw kind niet terug zien’.

Erg uiteraard. Maar een importtarief op aluminium of staal is ook geen pretje. Dat metaal kan Trump overigens prima gebruiken om hekken van te maken. De zogenaamd illegale kinderen worden afgevoerd naar tijdelijke ‘processing centers’ elders in de VS. Bijvoorbeeld in het plaatsje McAllan in Texas, waar een leegstaand magazijn van Walmart met stalen hekwerken is omgebouwd tot een opslagplaats voor kleine kinderen. Ze liggen daar achter gaas, op matjes op de grond, met niets dan een stuk aluminium nooddeken (10% importheffing!) om onder weg te kruipen.

Het zijn tieners, maar ook jongere kinderen – kleuters en peuters zelfs – die het zo opeens zonder ouders moeten zien te rooien in een onbekende en angstaanjagende omgeving. Wie zelf kinderen heeft begrijpt de verlammende angst die hun ouders nu voelen. En wie zelf een niet al te dapper kind is geweest – ikzelf vond uit logeren gaan lange tijd best spannend – kan zich iets voorstellen bij het trauma dat de opgesloten kinderen nu oplopen. Hoe kan het land van Thomas Jefferson en Martin Luther King zo met ouders en kinderen omgaan?

Geen juridische fijnslijperij (‘Wie illegaal het land binnenkomt is crimineel en kinderen mogen niet bij criminelen wonen’) of drogredenering (‘Als je niet wil dat je kinderen worden afgepakt moet je gewoon de grens niet oversteken’), kan deze evidente schending van de mensenrechten goedpraten. De bijna tweeduizend kinderen die de afgelopen maanden opzettelijk van hun ouders zijn gescheiden, dienen als pion in het politieke schaakspel van Trump en zijn regering. Dit is kindermisbruik in z’n meest sinistere vorm, waar de Europese Unie en de Nederlandse regering fel tegen zouden moeten protesteren.

Maar ik zou het over de importtarieven hebben. Ja, die zijn ook best erg.

(FD)